Toegankelijkheid

Twaalf gemeenten door naar halve finale in verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland 

Vandaag 28 juni 2021 zijn de twaalf gemeenten bekend gemaakt die nog in de race zijn voor de titel Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Hardenberg, Beek, Sint Anthonis, Stein, Oude IJsselstreek, Waalwijk, Westland, Rotterdam, Meierijstad, Zwolle, Noordenveld en Harderwijk zijn door naar de halve finale. In de eerste ronde is tweederde van alle gemeenten van Nederland beoordeeld door 2200 ervaringsdeskundigen. De halvefinalisten ontvingen positieve beoordelingen op hun toegankelijkheid. Maar er blijft voor alle gemeenten werk aan de winkel. De beoordelingen die gemeenten ontvingen op dat wat goed en wat minder goed gaat op het gebied van toegankelijkheid, zijn dan ook waardevolle input voor het lokale beleid.

De verkiezing wordt georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om meer aandacht te vragen voor het belang van toegankelijkheid. Dit is nodig: vier miljoen Nederlanders met een beperking of chronische ziekte kunnen, vijf jaar na ratificatie van het VN-Verdrag Handicap, nog altijd niet gelijkwaardig deelnemen in de samenleving door fysieke obstakels en bewuste en onbewuste uitsluiting. Dat blijkt onder meer uit het onlangs verschenen SCP-rapport Lang niet toegankelijk.

Vanaf vandaag tot en met 29 augustus kunnen alle Nederlanders stemmen op een van de twaalf gemeenten en daarmee aangeven welke in hun ogen het beste werk maakt van toegankelijkheid. De vijf gemeenten met de meeste stemmen gaan vervolgens door naar de finale, waarin ze worden beoordeeld door een vakjury.

Het Superteam van makers en ervaringsdeskundigen - Eva Eikhout, Mari Sander, Zjos Dekker, Wirin Jewlal en Deborah Cameron – volgt de verkiezing en maakt reportages over de toegankelijkheid in de twaalf best beoordeelde gemeenten. Zo kan iedereen, ook wie niet in een van de gemeenten woont of zelf geen beperking of chronische ziekte heeft, meebepalen wie de winnaar wordt.

"Want toegankelijkheid gaat iedereen aan”, zegt Eva Eikhout, lid van het Superteam. Ze roept iedereen op om te gaan stemmen. “Je hoeft niet in de gemeente te wonen waar je op stemt. Wij gaan de komende weken op bezoek bij de twaalf gemeenten om hun toegankelijkheid te bekijken. Onze reportages vind je binnenkort op de website www.meesttoegankelijkegemeente.nl. Check het en laat je inspireren! Wie verdient volgens jou de titel Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland?’’

600_superteam.jpg