Actueel

Noortje wil niet meer zomaar geholpen worden: 'Vraag het eerst'

Een ongevraagde helpende hand, de 24-jarige Noortje van Lith is er helemaal klaar mee. Ze zit in een rolstoel en maakt vaak mee dat mensen haar helpen met dingen zonder dat ze vragen of Noortje dat wil. Ze werkt daarom mee aan de campagne 'Vraag het eerst'. "Het is voor mij heel belangrijk dat ik de dingen die ik zelf kan ook echt zelf doe."

250_noortje-van-lith.jpeg

 

"Als ik naar de lift wil rijden, drukken mensen al op het knopje. Terwijl ik dat helemaal zelf kan, al duurt het wat langer", vertelt Noortje aan EditieNL. Dat vindt ze behoorlijk vervelend. Door haar motorische beperking is er namelijk heel veel waar ze hulp bij nodig heeft, maar er zijn ook dingen die ze wel kan. En die wil Noortje dan ook echt zelf doen.

"Als mensen gaan helpen, dan ontnemen ze nog meer zelfstandigheid en eigen regie. Het is heel goed bedoeld, maar ik wil zo zelfstandig mogelijk zijn."

Goedbedoeld maar vervelend

Die goedbedoelde helpende handen leiden tot vervelende situaties. "Ik heb een keer meegemaakt dat iemand boodschappen voor mij wilde inpakken, toen heb ik gezegd: ik heb je hulp niet nodig. Maar ze ging toch door", vertelt Noortje.

Noortje vraagt zich ook af of mensen het doen om haar te helpen, of dat ze het meer voor zichzelf doen. "Ik denk dat mensen hun eigen behoefte eerder vervullen, zodat ze kunnen zeggen dat ze iets goeds hebben gedaan."

Natuurlijk ziet Noortje wel in dat mensen het goed bedoelen. "Maar mensen die nooit afhankelijk zijn van anderen beseffen niet hoe belangrijk het is om iets zelfstandig te kunnen doen."

Dat helpen doen we uit een reflex, vertelt gedragsdeskundige Hanneke de Bruin. "We zien iemand in een rolstoel en vragen ons niet af hoeveel hulp ze nodig heeft, maar uit een reflex helpen we al", legt ze uit.

Plichtsbesef

Er zijn verschillende motieven waarom we dat doen. Een daarvan is plichtsbesef. "Je wordt opgevoed met het idee dat je een ander moet helpen", zegt De Bruin. Ook kan het dat we streven naar een positieve gevoel: "Ik help jou, ik zie je lachen, en dat geeft me een goed gevoel. Dankbaarheid is een heerlijk gevoel."Soms doen we het uit empathie. "Door je in te leven in de ander kan het voelen dat de ander hulp nodig lijkt te hebben. Noortje vindt dat ze die hulp niet nodig heeft, maar een ander denkt dat misschien wel", legt de gedragsdeskundige uit. En een ander motief is de eigen reputatie. De Bruin: "Je kan ook de ander hulp bieden om je eigen zelfbeeld intact te houden. Dat doen mensen niet altijd bewust."

Eerst vragen

Mensen denken volgens De Bruin vaak helemaal niet na over waarom ze iemand helpen en doen het in een impuls. Noortje hoopt dat het met de campagne lukt om mensen bewuster te maken van hun gedrag. Het idee kwam voort uit de documentaire Mari Staat Op, over hoe het is om in Nederland met een handicap te leven. De uitzending met Noortje wordt op 30 mei uitgezonden op NPO2.

(bron EditieNL)


 

Onderzoek hoe wordt uw leven weer leefbaar

Premier Rutte heeft de laatste weken versoepelingen aangekondigd van de coronamaatregelen. Daarbij is onvoldoende rekening gehouden met de wensen en behoeften van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of een chronische ziekte. En dus kan lang niet iedereen goed uit de voeten in de nieuwe ‘anderhalve meter-samenleving’. Om daar verbetering in te brengen, beginnen we nu dit onderzoek. Daarin vragen we mensen met een beperking of een chronische ziekte wat de belangrijkste problemen zijn die ze op het moment ondervinden. En wat ze nodig hebben om het gewone leven weer leefbaar te maken.

We zouden het zeer op prijs stellen als u aan het onderzoek meedoet. Want hoe meer mensen des te bruikbaarder de uitkomsten van het onderzoek. En die uitkomsten gebruikt Ieder(in) weer om de overheid te adviseren over aanpassing van het coronabeleid.  Het invullen van de vragenlijst kost tussen de 10 en 15 minuten. Uw antwoorden worden anoniem verwerkt.

U kunt de vragenlijst vinden via onze website https://iederin.nl/doe-mee-aan-het-onderzoek-hoe-wordt-uw-leven-weer-leefbaar/. Of via deze directe link: https://nl.surveymonkey.com/r/gewoneleven

Wilt u de vragenlijst later invullen? Dat kan tot en met 31 mei 2020.

Veel dank voor uw deelname!

Met vriendelijke groet,

Martin Boerjan
Beleidsmedewerker Mobiliteit en Toegankelijkheid

Ieder(in)